SAD:Teška nedelja pred Kongresom – kovid, budžet, odbrana

VAŠINGTON – Najviši zakonodavci SAD dali su se u akciju su u nedelju kako bi postigli teške sporazume što je brže moguće o novom paketu pomoći za ekonomiju koja trpi pod teretom korona virusa, o zakonu o finansiranju kojim bi se izbeglo gašenje vlade i budžet za odbranu.

Trenutni savezni zakon o budžetu ističe 11. decembra. Ako Kongres do tog datuma ne uspe da se dogovori o novom zakonu, američke javne finansije iznenada će presušiti, piše Glas Amerike.

Da bi izbegao gašenje, Kongres bi mogao da odluči da donese privremeni zakon na nekoliko dana, kako bi sebi dao vremena do Božića da postigne široki godišnji sporazum o budžetu za 2021. godinu.

Republikanski i demokratski lideri nagovestili su da bi želeli da predlog zakona o budžetu uključuje naredne mere ekonomske pomoći za korona virus, o kojima su vođeni žestoki pregovori.

„To je zaista nadljudski napor s naše strane da pomognemo američkom narodu što je brže moguće“, rekao je demokratski senator Dik Darbin za ABC.

Zakonodavci su mesecima pregovarali o usvajanju takvog zakona, ali se nisu složili o tome koliko da potroše i na šta da potroše.

U isto vreme, članovi Kongresa nadaju se da će brzo doneti odbrambeni budžet Pentagona.

Demokrate i republikanci postigli su konsenzus o zakonu za 740 milijardi dolara.

Lider demokratske većune u Predstavničkom domu, Steni Hojer, zakazao je glasanje već za utorak.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.