U trendu

Salvini: Dragi neće moži da donese ključne reforme

RIM – Italijanski premijer Mario Dragi neće moći da donese ključne reforme koje zahteva Evropska unija, jer je njegova vlada previše podeljena po nekim pitanjima, izjavio je danas desničarski lider Mateo Salvini.

Salvini, koji je na čelu Lige, rekao je novinama da će podržati Dragija da postane sledeći predsednik na glasanju u parlamentu koje se održava početkom 2022. godine. Ako Dragi prihvati tu funkciju, njegova koalicija će se automatski raspasti, otvarajući put za prevremene izbore, navodi Rojters.

„U svakom slučaju, ova vlada neće reformisati pravosuđe i poreski sistem“, rekao je Salvini za dnevni list „La Republika“, ističući da su stranke levog centra u kabinetu imale veoma različite stavove u odnosu na svoje kolege iz desnog centra.

Gotovo sve glavne stranke iz čitavog političkog spektra podržale su administraciju Dragija, koja je na funkciju stupila u februaru, što znači da će biti izuzetno teško postići dogovor o osetljivim oblastima za raspravu, konstatuje Rojters.

Dragi je obećao Briselu da će progurati ambiciozne reforme kako bi osigurao više od 200 milijardi evra iz fonda za oporavak EU, čiji je cilj da pomogne zemljama da prevaziđu pandemiju korona virusa.

Sadašnjem zakonodavnom telu mandat treba da istekne 2023. godine i ako bi Dragi postao predsednik početkom 2022. godine, predloženi plan reformi bi mu propao, a naredna vlada bi morala da započne iznova.

„Što se nas tiče, ako se on složi, sledeći šef države biće Mario Dragi“, rekao je Salvini za Korijere dela Sera.

Dragi je u medijima odavno proglašen prirodnim naslednikom predsednika Serđa Matarele, ali sam nije komentarisao da li želi funkciju.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.