U trendu

„Samo se vi smejte ‘švedskom modelu’, ali on je najbolji“

“Umesto sto se smejete našem modelu borbe protiv zaraze Covidom19, bolje bi bilo da nešto naučite iz našeg iskustva, jer karantin i druga ograničenja koja su uvele sve evropske zemlje može funkcionisati samo u kratkom periodu, a na duge staze: švedski model je bolji”, tvrdi tvorac takozvanog “švedskog modela” odbrane od pandemije Andres Tegnel, u pismu koje objavljuje onlajn časopis “Politico”.

Švedska vlada nije uvodila restriktivne mere, već je samo dala uputstva građanima kako da se ponašaju, što je za posledicu imalo vise zaraženih i vise žrtava od koronavirusa nego u zemljama koje su uvele karantin.

U pismu se objašnjava da ”švedski model” nije isto ono sto su primenili u Sjedinjenim Američkim Država i Brazilu, to jest “živi i dozvoli da se umre”, niti je to metod “da svako brine o sebi”, “već svi za sve”.

“Švedski model” odbrane od koronavirusa ima istorijske korene i bazira se na ideji da svako treba da učestvuje u odbrani (ne samo od zaraze, već i u drugim situacijama) i da svako treba da da svoj doprinos.

Dugoročno će se pokazati da je “švedski model” bolji, jer je striktne mere ograničenja, crvene zone i karantin moguće primeniti samo kratkotrajno. Suprotstaviti se krizama koje traju duže ili se vraćaju u talasima, moguće je samo odgovornim učešćem i ponašanjem svih građana”, piše u pismu iz Stokholma.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.