U trendu

Saradnja Britanije i SZO na „pandemijskom radaru“

LONDON – Velika Britanija će sarađivati sa Svetskom zdravstvenom organizacijom (SZO) na razvoju sistema „pandemijskog radara“ za brzo identifikovanje novih varijanti korona virusa i globalno praćenje novih bolesti kako bi se obezbedilo da svet nikada više ne bude „zatečen“.

Premijer Boris Džonson najavio je plan za novi „Globalni pandemijski radar“ uoči danasnjeg samita G20 o globalnom zdravlju u Rimu, gde će i govoriti, prenosi Rojters.

Džonsonova kancelarija saopštila je da će uključiti mrežu nadzornih čvorišta koja bi mogla da pazi na izbijanje epidemije i deli podatke o varijantama i otpornosti na vakcine.

„Svet se više nikada ne sme naći zatečen virusom koji se nekontrolisano širi među nama. Moramo da izgradimo sistem nadzora bolesti prilagođen 21. veku, sa deljenjem podataka u realnom vremenu i brzim genomskim sekvenciranjem i odgovorom“, poručio je Džonson.

Britanija će biti domaćin samita G7 ministara zdravlja 3-4. juna, uoči samita lidera na jugozapadu Engleske sledeće nedelje.

Generalni direktor SZO Tedros Adanom Gebrejesus rekao je da je Britanija „dala snažan primer za nadzor i sekvenciranje patogena, kao i za razvoj vakcina“.

„Oduševljen sam što će pod vođstvom premijera Džonsona Velika Britanija sarađivati sa SZO da bi doprinela jačem globalnom nadzoru i sigurnijem svetu,“ rekao je.

Na današnjem samitu lideri najvećih svetskih ekonomija usvojiće deklaraciju kojom se preporučuju dobrovoljne akcije za jačanje proizvodnje vakcina protiv kovida 19, a ignoriše pritisak SAD i drugih država na odricanje od patenata, pokazuje, kako navodi Rojters, konačni tekst.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.