Šarl Mišel: EU hoće da izbegne ekonomske posledice Trampovog prekida putovanja

Evropska unija danas će „proceniti situaciju“ posle odluke predsednika SAD Donalda Trampa da zabrani Evropljanima ulazak u SAD da bi sprečio širenje novog korona virusa, rekao je predsednik Evropskog saveta Šar Mišel.

„Treba izbeći ekonomske poremećaje“, napisao je danas Mišel na Tviteru nekoliko sati pošto je Tramp objavio da na 30 dana prekida ulaz u SAD svih stranaca koji su nedavno boravili u Evropi.

Mera se neće primenjivati na Veliku Britaniju i kako su razjasnili posle Trampove izjave u Beloj kući odnosi se samo na evropske zemlje u Šengen zoni.

„Posle zabrane putovanja koje je objavio Donald Tramp danas ćemo proceniti situaciju. Evropa preduzima sve potrebne mere da zaustavi širenje kovida-19, ograniči broj zaraženih i podrži istraživanje“, napisao je Mišel na Tviteru na engleskom.

Mera koju je Tramp noćas uveo i stupa na snagu u petak u ponoć po američkom vremenu odnosi se na sve osobe koje su boravile u Šengen zoni 14 dana pre predvidjenog dolaska u SAD, izuzev Amerikanaca i onih koji imaju stalni boravak u SAD. Oni mogu da udju ali će morati da budu u 15-odnevnom karantinu.

Stejt department je pored toga pozvao sve Amerikance da izbegavaju svako putovanje u inostranstvo.

Prema poslednjem brojanju Evropskog centra za prevenciju i kontrolu bolesti više od 17.000 zaraženih korona virusom zabeleženo je u Evropi, uključujući Evropsku uniju, Evropski ekonomski prostor i Veliku Britaniju. Od toga je više od polovine u Italiji gde je do sada umrlo 711 ljudi od posledica korona virusa.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.