Saudijski izvoz nafte pao 10,75 odsto prošle godine

RIJAD – Izvoz nafte Saudijske Arabije pao je za 10,75 procenata 2019. godine, pokazuju podaci organizacije JODI, prenosi saudijski portal Mubašer.

Ukupan naftni izvoz Saudijske Arabije, uključujući sirovu naftu i naftne derivate, iznosio je prošle godine u proseku 8,339 miliona barela dnevno (bpd) u odnosu na prosek od 9,344 miliona bpd godinu ranije, navodi saudijski portal pozivajući se na JODI, a prenosi Raša tudej.

Prema bazi podataka JODI-ja, koji prikuplja numeričke pokazatelje iz statističkih izveštaja 114 zemalja, tokom cele 2019. saudijski izvoz nije premašivao 7,4 miliona barela dnevno, a u septembru je čak pao na 22-mesečni minimum od 6,67 miliona bpd, zbog napada na na naftnu infrastukturu te kraljevine.

Na pad tražnje za naftom u Aziji, usled epidemije koronavirusa, Saudijska Arabija je reagovala spuštanjem svoje zvanične prodajne cene (OSP) za mesec mart za taj region.

Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEK), pod vođstvom Saudijske Arabije, zalaže se za dodatna smanjenja proizvodnje u drugom kvartalu ove godine kao odgovor na smanjenje tražnju, ali njen ključni partner u sporazumu o ograničavanju prozivodnje, Rusija, još nije izašla sa zvaničnim stavom o tome da li će podržati dublje rezove, dodaje RT.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.