U trendu

Šef kineske diplomatije: Avganistan na istorijskoj prekretnici

Kineski državni savetnik i ministar spoljnih poslova Vang Ji izjavio je da se Avganistan danas nalazi na istorijskoj raskrsnici, pozivajući susedne zemlje Avganistana da vrše pozitivniji uticaj na razvoj situacije, prenela je danas Kineska medijska grupa (CMG).

Vang je to rekao putem video linka na sastanku ministara spoljnih poslova zemalja suseda Avganistana kome su prisustvovali i šefovi diplomatija Pakistana, Irana, Tadžikistana, Turkmenistana i Uzbekistana.

Sastanak je održan dan nakon što su talibani najavili formiranje privremene vlade u Avganistanu.

Vang je rekao da „privremena“ priroda talibanske vlade upravo pokazuje da je budućnost Avganistana još uvek suočena s neizvesnostima.

Kineski ministar je dodao da su Kina i ostalih pet zemalja, kao susedi, svedoci posledica koje višedecenijski rat ima po avganistanski narod.

„Nijedna zemlja ne bi bila nesrećnija od nas ako bi se Avganistan vratio u rat ili katastrofu i nijedna zemlja ne bi bila srećnija od nas da se obnovi mir i razvoj u Avganistanu“, rekao je Vang.

Podsetivši da se situacija u Avganistanu prelazi iz haosa u kontrolu, Vang je pozvao susede da iskoriste ključnu priliku, pojačaju komunikaciju i koordinaciju, koncentrišu se na zajedničke brige i vrše pozitivniji uticaj na razvoj situacije, uz poštovanje suvereniteta, nezavisnosti i teritorijalnog integriteta Avganistana.

Vang je rekao da je Kina odlučila da u skladu sa potrebama naroda Avganistanu toj zemlji obezbedi žitarice, vakcine i lekove u vrednosti od 200 miliona juana (30,96 miliona američkih dolara).

Napominjući da Avganistan ima jednu od najnižih stopa vakcinacije u svetu, Vang je rekao je da će Kina donirati tri miliona doza vakcine avganistanskom narodu i spremna je da učini više kako bi mu pomogla u borbi protiv korona virusa, dodala je CMG.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.