Senat usvojio Zakon protiv zločina iz mrznje prema Azijcima

VAŠINGTON – Američki Senat usvojio je većinom glasova Zakon protiv zločina iz mržnje prema Azijcima u SAD, predloženog nakon što se broj ovih krivičnih dela uvećao tokom pandemije Kovid 19.

Zakon predviđa da Ministarstvo pravde istraži zločine iz mržnje tokom pandemije i podrži lokalnu policiju da efikasnije reaguje na nasilje prema Azijcima.

On, takođe, obezbeđuje bolje prikupljanje podataka o zločinima iz mržnje i predviđa brzu telefonsku liniju za njihovo prijavlijvanje.

Glas Amerike prenosi da je za usvajnje zakona glasalo 94 senatora iz obe partije, a samo je republikanac Džoš Hauli iz Mizurija bio protiv, dok dvoje demokrata i troje republikanaca nije glasalo.

Ovaj zakon sada odlazi u Predstavnički dom, gde se takođe očekuje njegovo usvajanje, a predsednik SAD Džo Bajden je već najavio da će zakon potpisati čim stigne do njega.

Zakon je usvojen pošto su zločini prema pripadnicima azijsko-američke zajednice u porastu otkako je koronavirus došao iz Kine, za šta se neosnovano okrivljuje ta populacija, a u velikim gradovima u SAD zločini protiv Azijaca su skočili za čak 150 odsto prošle godine, prema podacima Centra za proučavanje mržnje i ekstremizma.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.