U trendu

Seul: Prebegli severnokorejski državljanin vratio se u zemlju

SEUL – Muškarac koji je uočen da preko granice ulazi u Severnu Koreju 1. januara je verovatno Severnokorejac koji prebegao u Južnu Koreju u istom području u novembru 2020. godine, potvrdio je jedan zvaničnik južnokorejskog Ministarstva odbrane.

Prema lokalnim medijima, taj čovek je, pošto je prebegao, radio kao domar i žalio se na život u Južnoj Koreji zbog ekonomskih problema, prenela je japanska agencija Kjodo.

Južnokorejska vojska je često bila na udaru kritika zbog neuspeha u sprečavanju čestih prebega iz severnog, komunističkog dela, u Južnu Koreju.

Poslednji prebeg dogodio se u subotu u okviru Demilitarizovane zone (DMZ) koja razdvaja dve Koreje, u pokrajini Gangvon u Južnoj Koreji.

Snimci sa bezbednosnih kamera u blizini granice prikazuju jednog čoveka kako prelazi ogradu od bodljikave žice na južnokorejskoj strani, što čuvari nisu uočili, rekao je južnokorejski zvaničnik. Vojska je primetila posle otprilike tri sata da je neko u DMZ, ali nije mogla da ga uhvati.

Čovek je identifikovan na osnovu snimaka sa kamera, navodi Kjodo.

Prema južnokorejskog agenciji Jonhap, taj muškarac, koji je ušao u Južnu Koreju preko ograde visoke tri metra, u kasnijem razgovoru s obaveštajnom službom naveo je da je imao iskustva u gimnastici.

Jedan neimenovani južnokorejski zvaničnik rekao je, kako navodi Jonhap, da je vlada u Seulu pružila adekvatnu pomoć tom čoveku za život na Jugu.

Ovaj prelazak granice, koji se smatra ilegalnim u Južnoj Koreji, dolazi u trenutku kada Severna Koreja sprovodi stroge mere borbe protiv korona virusa, iako još nije potvrdila nijednu infekciju, preneo je Rojters.

Dok se više hiljada severnokorejskih državljana preselilo u Južnu Koreju, prelasci preko DMZ su vrlo retki, navodi Rojters.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar