U trendu

Severna Koreja se bori s velikim štetama nakon poplava

PJONGJANG – Severna Koreja se bori sa štetom nastalom zbog obilnih kisa i poplava i izrazava zabrinutost da će se kriza sa hranom dodatno pogoršati, izvestili su danas korejski državni mediji.

Ranije ovog meseca, nakon intenzivnih padavina, pukao je nasip i poplavio više od 1.000 kuća i stotine hektara obradivog zemljišta u provinciji Južni Hamgjong, piše japanska agencija Kjodo.

Vladajuća Radnička partija u Koreji pozvala je Narodnu armiju da upotrebi svoje pripadnike stacionirane u pokrajini kako bi pomogla u naporima za oporavak, dok je lider Kim Džong-Un izdao naredbu za hitnu dostavu namirnica i finansijsku podršku regionu.

Severna Koreja je ranije ove godine u izveštaju Ujedinjenim nacijama navela da je pretrpela najgoru nestašicu hrane u poslednjih deset godina, te da sve više strahuje da njeni građani imaju ozbiljne poteškoće da nabave osnovne namirnice.

Krajem prošlog meseca Severna Koreja se suočila sa štetama zbog suše, a Kim je u junu upozorio da je situacija sa hranom „napeta“ jer je njen poljoprivredni sektor uništen snažnim tajfunima i poplavama 2020. godine.

U međuvremenu, Severna Koreja nije uvozila prehrambene proizvode iz Kine,koja je poznata kao njen najbliži i najuticajniji saveznik u ekonomskom smislu, jer je blokirala granicu zbog pandemije korona virusa.

Pjongjang tvrdi da u zemlji nisu pronađeni slučajevi infekcije, ali je kopneni saobraćaj sa Kinom i Rusijom ukinut od početka prošle godine.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.