Si Djinping na Svetskom ekonomskom forumu za multilateralizam i jednaka prava

Kineski predsednik Si Djinping rekao je danas na Svetskom ekonomskom forumu da „podeljeni svet ne može da se izbori sa zajedničkim izazovima sa kojima se čovečanstvo suočava“ i založio se za suprotstavljanje unilateralizmu i nasilju u ime multilateralizma.

U obraćanju učesnicima Foruma koji se ove godine održava onlajn zbog pandemije korona virusa, Si je rekao da je suština multilateralizma u tome da se medjunarodne stvari rešavaju konsultacijama, kao i da budućnost i sudbinu sveta odredjuju sve države, prenela je Kineska medijska grupa (CMG).

„Podeljeni svet ne može da se izbori sa zajedničkim izazovima sa kojima se čovečanstvo suočava, a sukob će čovečanstvo odvesti u ćorsokak. Čovečanstvo je platilo visoku cenu po ovom pitanju“, naveo je Si.

On je rekao da su „istorija i stvarnost više puta potvrdili da će u današnjem svetu, ako krene pogrešnim putem konfrontacije, bilo da se radi o hladnom, vrućem, trgovinskom ili tehnološkom ratu, na kraju biti naneta šteta interesima svih država i da će biti žrtvovana dobrobit svih ljudi“.

„Moramo da se pridržavamo koncepta uzajamne i obostrane koristi, da zaštitimo jednaka prava razvoja svih zemalja i da promovišemo konkurenciju zasnovanu na pravičnosti i pravdi“, rekao je Si.

Kineski predsednik je dodao da svet prolazi kroz velike promene i da multilateralizam u 21. veku mora težiti inovacijama na osnovu održavanja integriteta i mora biti okrenut budućnosti.

„Potrebno je pridržavati se ne samo osnovnih vrednosti i principa multilateralizma, već i promena u svetskom okruženju i usredsrediti se na zadovoljavanje potreba globalnih izazova, uz reforme i poboljšanje sistema globalnog upravljanja na osnovu opsežnih konsultacija i postizanja konsenzusa“, naveo je Si.

Si je istakao da „naučna i tehnološka dostignuća treba da koriste čitavom čovečanstvu i da ne postanu sredstvo za ograničavanje razvoja drugih zemalja“.

Rekao je i da Kina oduvek insistira na vodjenju nezavisne spoljne politike i aktivno razvija prijateljske odnose saradnje sa drugim zemljama.

„Čovečanstvo ima samo jednu Zemlju, a takodje ima i samo jednu zajedničku budućnost. Bez obzira na rešavanje trenutne krize ili ostvarenje zajedničke bolje budućnosti, čovečanstvo mora da pojača saradnju i solidarnost…Uhvatimo se za ruke i dignimo baklju multilateralizma da osvetlimo put razvoja čovečanstva i da zajedno unapredimo izgradnju zajedničke prosperitetne budućnosti čovečanstva“, naglasio je Si Djinping u govoru na Svetskom ekonomskom forumu, koji se umesto u Davosu održava u onlajn formatu.

Govoreći o pandemiji korona virusa Si je izrazio ueverenje da će „čovečanstvo sigurno pobediti“ i nastaviti da raste i napreduje u borbi protiv katastrofa.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.