Sidnej: Uveden karantin u predgrađima na severu grada

SIDNEJ – Gradske vlasti Sidneja uvele su stroge mere karantina za oko 250.000 ljudi koji žive u predgrađima na severu grada.

Mere su uvedene kako bi se sprečilo širenje virusa iz nedavno otkrivenog klastera, a biće na snazi do srede u ponoć, prenosi Rojters.

Mere karantina uvedene u određenim delovima Sidneja znače da će građani koji žive u njima domove smeti da napuste samo radi odlaska u nabavku namirnica, na posao, radi odlaska kod lekara ili rođaka kojima je potrebna pomoć.

Javni objekti u ovim delovima Sidneja biće zatvoreni, kao što su bazeni, plaže i igrališta, dok će posete domovima za negu starih biti zabranjene. Mnogi restorani, kafići i hoteli doneli su odluku o dobrovoljnom zatvaranju tokom vikenda.

Premijerka Novog Južnog Velsa Gladis Beredžiklijan pozvala je sve građane Sidneja da ne izlaze iz svojih domova tokom narednih nekoliko noći, osim ukoliko to nije neophodno.

Ukupan broj zaraženih u severnim delovima Sidneja u ovom trenutku iznosi 39, dok su dva nova slučaja još pod istragom. Novi slučajevi potekli su od klastera od pet zaraženih, ali vlasti još ne znaju poreklo virusa. Neka genetska ispitivanja pokazuju da je moguće da je reč o soju virusa iz SAD.

Vlasti smatraju da su mesta prvobitne transmisije klastera dva kluba na jednoj plaži, ali su izdali upozorenje za preko 30 potencijalnih mesta na kojima se virus dalje proširio.

Građani se u velikom broju testiraju na korona virus, a u petak je u Sindeju sprovedeno više od 12.000 testova.

Sve do ove nedelje u Australiji nije bilo novih slučajeva lokalne transmisije tokom više od dve sedmice, a većina restrikcija je ublažena.

Pojava klastera u Sidneju podstakla je zatvaranje unutrašnjih granica među australijskim državama, koje su takođe odlučile da uvedu nove restrikcije.

Australija je uspela da pandemiju stavi pod kontrolu zahvaljujući zatvaranju granica, merama karantina, rasprostranjenim testiranjem i merama distance. U zemlji je do sada potvrđeno oko 28.100 slučajeva zaraze.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.