U trendu

Sindikat Sloga: Kompaniji Jura treba zabraniti rad

Udruženi sindikati Srbije „Sloga“ saopštili su danas da bi južnokorejskoj kompaniji „Jura“ trebalo zabraniti rad i „proterati“ iz Srbije, jer namerava da njenih 2.500 zaposlenih u fabrici u Nišu počne da radi 24. aprila, uprkos odlukama niškog Štaba za vanredne situacije i preporukama epidemiologa Vladinog kriznog štaba.

„Smatramo da je vrh države svojom podaničkom politikom prema stranim investitorima, kao takozvanim ‘spasiocima srpske privrede’, isključivo odgovoran za katastrofalno stanje koje se danas dešava sa radništvom Srbije“, navedeno je u saopštenju.

U Sindikatu „Sloga“ su naveli da zaposleni u Srbiji zaradjuju u teškim uslovima za rad „od donošenja antiradničkog zakona o radu iz 2014. godine, ozakonjenja agencijskog zapošljavanja, niskih i mizernih minimalaca koje prima većina zaposlenih u privatnom sektoru, pa do zdravstvenog genocida nad sopstvenim narodom od kompanija, poput južnokorejske ‘Jure’, koje ne poštuju naše radnike, naše zakone, zdravstvene propise, naš Ustav“.  

„Radnicima ‘Jure’ i svim drugim radnicima širom Srbije sa sličnim problemima, poručujemo da su poslednja dogadjanja sa epidemijom korona virusa pokazala koliko je ljudski život u Srbiji jeftin i koliko je kapital važniji od života jednog radnika i njihovih porodica“, navedeno je iz ovog sindikata.

Oni smatraju da je potrebno „proaktivnije voditi borbu za svoja prava, pošto je socijalni dijalog u ovoj zemlji odavno samo mrtvo slovo na papiru“.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.