U trendu

Sindikat slovenačkih lekara traži zaštitu za epidemiologe

LJUBLJANA – Sindikat slovenačkih lekara pozvao je nadležne državne organe da reaguju na pretnje i uvrede izrečene njihovim kolegama, epidemiolozima i infektolozima, koji su na prvoj liniji borbe s korona virusom.

„Šokirani smo pretnjama i uvredama koje su upućene našim kolegama, to stanje postaje ozbiljno i zabrinjavajuće“, navodi se u saopštenju sindikata lekara i stomatologa Fides.

Lekari dodaju da su šokirani što na te napade do sada gotovo da i nije bilo reakcija političara i civilnog sektora, prenosi Hina.

„Tako nešto se ne sme tolerisati ni sada niti ubuduće, a o svemu ćemo obavestiti i Evropsku federaciju zaposlenih lekara“, naveli su.

Policija je nedavno dobila više prijava zbog sumnje da su upućene pretnje po bezbednost i život epidemiolozima i članovima vladinog stručnog medicinskog tima za borbu s epidemijom covida-19, i pokrenula je istragu.

Kako prenose slovenački mediji, u nekim su se gradovima nedavno pojavili i leci, odnosno posteri na kojima se vladini epidemiolozi i infektolozi nazivaju „ubicama slovenačkog naroda“, a pojedinačne pretnje dobili su i glavni infektolog Bojana Beović, direktor Instituta za javno zdravlje Milan Krek i još neki stručnjaci.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.