Situacija stabilna

RIM – Ministri nove italijanske vlade danas će položiti zakletvu, a sastav nove izvršne vlasti je glavna politička tema svih italijanskih medija.

Novu vladu čine 23 ministra, osam tehnničara/stručnjaka i 15 političara, a trećinu, ukupno osam, jesu žene.

Najvažnije resore novi premijer Mario Dragi dao je u ruke stručnjaka, a odnose sa Evropskom zajednicom i razvoj “Plana obnove” namerava da zadrži za sebe i najbliže saradnike.

Vlada je sastavljena od široke koalicije levih i desnih stranaka što list “Fanpejđ” ocenjuje kao “vladu unutrašnjih kontrasta i potencijalnih konflikta”.

Na istom poslu naći će se, do juće ljuti neprijatelji, članovi stranke Liga Matea Salvinija ili Berluskonijeve stranke “Forza Italija”, obe čvrtso na poziciji desnog centra, i ministri iz redova Pokreta pet zvezdica, odakle se sve do pre par dana tvrdilo da nije moguće praviti koaliciju levih i desnih stranka.

Solidna, sa četiri ministarska mesta, u vladi ostaje Demokratska stranka levog centra.

A izvan nove izvršne vlasti je stranka desnog centra “Frateli d’Italija” Đorđe Meloni, koja je izjavila da ostaju na pozicijama solidne opozicije.

Među novoizabranim su i neki ministri iz predhodne vlade, kao ministar za inostrane poslove, unutrasnje i zdravstvo, što list “Il Fato kotidijano” tumaći kao garant kontinuiteta s prethodnom vladom.

Novi premijer Mario Dragi je uveo i nova ministarstava, na primer za turizam, što je snažno pozdravljeno od zapolsenih u sektoru koji najviše trpi posledice pandemije kovid-19.

Naredne sedmice, kako je predviđeno, predsednik vlade Dragi će u parlamentu zatražiti podršku novoj izvršnoj vlasti.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.