U trendu

Sjedinjene Države obeležavaju Dan sećanja

VAŠINGTON – Američki predsednik Džo Bajden danas je, na Dan sećanja, na Nacionalnom vojnom groblju u Arlingtonu odao počast poginulim pripadnicima američkih oružanih snaga.

„Setite se njihove žrtve, hrabrosti i blagodeti. Njihovih osmeha, ljubavi, smeha i humanosti“, porucio je Bajden tokom ceremonije.

Američki predsednik govorio je i o svom preminulom sinu Bou Bajdenu, koji je kao američki vojnik službovao u Iraku, a preminuo je od raka 2015. godine.

„Onima koji danas tuguju za voljenima: Džil i ja znamo kako se osećate. Naši gubici nisu isti, ali razumemo prazninu u grudima koja preti da vas povuče sa sobom“, rekao je Bajden.

Osvrnuo se i na svoje česte tvrdnje o usponu autokratskih vlada širom sveta, ponovivši da su sloboda, mogućnosti i pravda obeležja demokratija, a ne autokratija, prenosi Glas Amerike.

„Ova nacija je izgrađena na ideji i to je jedina tako satkana nacija na svetu. U osnovi svih ostalih je etnička pripadnost, geografski položaj, vera…Naša osnova je u ideji slobode i mogućnosti za sve“, rekao je Bajden.

Dan sećanja se u SAD obeležava od 1868. kada je okončan Gradanski rat, i to svakog poslednjeg ponedeljka u maju. Taj dan označava i nezvanični početak letnje sezone i putovanja u Sjedinjenim Državama.

Memorijal se održava u drugačijim okolnostima u odnosu na 2020. i striktne mere uvedene zbog pandemije koronavirusa.

U 2021. građani, u uslovima popuštanja mera usled smanjenja broja slučajeva obolelih od korona virusa i uspešne kampanje vakcinacije, vraćaju se prazničnim običajima ustanovljenim pre pandemije.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.