Skok britanske privrede u trećem kvartalu 16 posto

LONDON – Britanski ekonomski oporavak u periodu jul-septembar 2020. od pada uzrokovanog koronavirusom bio je znatno jači nego što se ranije mislilo, prema današnjim zvaničnim podacima, koji takođe pokazuju nagli rast državnog duga radi finansiranja mera za ublažavanje kovid krize.

Bruto domaći proizvod Ujedinjenog Kraljevstva je porastao u trećem kvartalu za rekordnih 16 posto, a ne 15,5 procenata kako je prvobitno procenjeno, ali time još uvek nije nadoknađen pad od 18,8 odsto iz drugog ovogodišnejg tromesečja kada je veći deo privrede bi ugašen, izveštava Rojters.

Britanska Kancelarija za nacionalnu statistiku (ONS) takođe je saopštila da se zemlja zadužila za rekordnih 241 milijardu funti (323 milijarde dolara) od januara do kraja avgusta u tekućoh finansijskoj godini, što je za gotovo 190 milijardi funti više nego u istom periodu 2019.

Ekonomski analitičari smatraju da će budžetski deficit Britanije dostići skoro 400 milijardi funti u fiskalnoj 2020/21. godini, što je blizu 20 posto BDP-a zemlje, ili dvostruko više nego tokom globalne finansijske krize 2008.godine.

Javni dug se popeo na gotovo 2,1 biliona funti ili 99,5 procenata godišnje ekonomske proizvodnje, što je njegov najveći udeo u BDP-u od 1962. godine, naveo je ONS.

Ministar finansija Riši Sunak je ponovo obećao da će se boriti protiv ogromnog budžetskog minusa i velikog javnog duga, ali ne odmah.

„Kada se naša ekonomija oporavi, tada ćemo preduzeti neophodne korake kako bismo javne finansije postavili na održivije temelje, koji će nam omogućiti da na buduće krize odgovorimo na način na koji smo to učinili i ove godine“, naveo je on u saopštenju.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.