„Sledeći put će biti drugačije“: Bil Gejts sada upozorava na ovo

Milijarder Bil Gejts u svom blogu “GejtsNotes” navodi da je tužna stvarnost da covid-19 najverovatnije nije poslednja pandemija.

„Ne znamo kada će i šta udariti sledeće, da li je to grip, koronavirus ili neka nova bolest koju još nismo videli. Ali ono što znamo jeste da ne možemo sebi priuštiti novo iznenađenje”, kaže osnivač Majkrosofta.

Gejts ističe da bi sledeća pandemija mogla biti rezultat bioterorizma, naglašavajući da, “kako bi se sprečilo ponavljanje prošlogodišnjih nesreća, spremnost na pandemiju mora da se shvati jednako ozbiljno kao i na ratna opasnost”.

Gejts je takođe uporedio buduće smrtonosne globalne pandemije s novom vrstom “vojnog oružja”.

Podsetio je da je na konferenciji u Minhenu 2017. godine “zamolio svetske čelnike da zamisle da negde u svetu postoji ili može postojati novo oružje sposobno da ubije milione ljudi, zaustavi ekonomije i gurne nacije u haos”.

“Ne možemo predvideti kada, ali s obzirom na stalnu pojavu novih patogena, rastući rizik od napada bioterorizma i rastuću međusobnu povezanost našeg sveta, postoji velika šansa da se dogodi velika i smrtonosna moderna pandemija”, napisao je Gejts.

Gejts takođe spominje različite vrste mera koje vlade mogu preduzeti kako bi se pripremile za takvu situaciju u budućnosti. Istovremeno, poziva na kontinuirano finansiranje naučnih alatki koje nas trenutno vode kroz pandemiju koronavirusa.

“Da bi se sprečila sledeća pandemija, moraće da se troši desetine milijardi dolara godišnje – velika investicija, ali imajte na umu da će nas pandemija covid-19 koštati 2.800 milijardi dolara”, upozoravaju.

Publikacija takođe kaže da se očekuje veliki napredak u razvoju novih vakcina tokom narednih pet godina, te da mora postojati globalni sistem upozorenja zasnovan na dijagnostičkim ispitivanjima, što se danas ne može učiniti u velikoj meri.

“Nadam se da ćemo dobiti široku podršku za napore koji bi mogli osigurati da više nećemo morati iskusiti prošlogodišnje poteškoće. Već se pojavljuju nove strategije za pripremu za buduće pandemije i očekujem da ću ih videti više u idućim mesecima i godinama. Svet nije bio pripremljen za pandemiju covida-19. Mislim da će sledeći put biti drugačije”, zaključuje Gejts.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.