SLO: Bez testiranja radnika, dnevnih migranata

LJUBLJANA – Od danas dnevni radni migranti u Sloveniji ne moraju da imaju negativan test na korona virus i da ga obnavljaju svakih sedam dana.

Vlada je sinoć donela tu izmenu posle brojnih izraza nezadovoljstva, posebno među Slovencima koji kao dnevni radni migranti svaki dan na posao putuju u Austriju i Italiju, prenosi agencija Hina.

Izmenom prethodne odluke o uslovimaa ulaska u Sloveniju, koja je na snazi bila manje od 24 sata, radni dnevni migranti pri ulasku u Sloveniju ne treba da imaju negativan test na covid-19 ako u Sloveniju ulaze iz zemalja EU i Šengena u kojima je epidemiološka situacija bolja nego u Sloveniji, objavila je kasno sinoć slovenačka vlada na svom službenom Tviter nalogu.

Odluka se odnosi i na radnike migrante koji u Sloveniju odlaze na posao iz Hrvatske i na druge Sloveniji susedne zemlje koje imaju manju incidenciju, odnosno broj dnevno obolelih, a na snagu stupa danas.

Odlukom je opozvano i pređašnje rešenje prema kojem bi osim radnika migranata negativni test na granici pri ulasku u Sloveniju morale da imaju i osobe koje prelaze granicu zbog obrazovanja, zbog osposobljavanja ili naučnog istraživanja i osobe koje u Sloveniju dolaze zbog pomoći, brige za članove porodice, održavanje imovine i zemljišta i sličnih potreba.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.