SLO: Potvrda nove vlade već u petak umesto iduće nedelje

LJUBLJANA – Nova slovenačka vlada saastavljena od četiri stranaka pod vođstvom Janeza Janše mogla bi biti potvrđena već u petak, umesto početkom naredne nedelje.

Kako prenose slovenački mediji, predsednik parlamenta Igor Zorčič za četvrtak je sazvao sednicu kolegijuma Državnog zbora, sa predlogom da se vanredna sednica parlamenta na kojoj će se potvrditi lista ministara u novoj vladi održi u petak sa početkom u 18.30 sati, kako bi nova vlada mogla da bude potvrđena u večernjima satima ili u noći između petka i subote, prenosi Hina.

Predstavljanja ministarskih kandidata u novoj vladi traju do petka, pa je najpre planirano da se o novoj vladi, koju parlament potvrđuje običnom većinom glasova, glasa početkom iduće nedelje, u poneđeljak ili utorak.

Kako se navodi, jedan od razloga za ubrzavanje procedure jeste bolje suočavanje sa krizom oko sve većeg broja slučajeva infekcije koronavirusom.

Slovenija je danas zabeležila velik porast potvrđenih zaraza u odnosu na prethodni dan, pa je brojka inficiranih po službenim podacima iznosila 57 potvrđenih slučajeva, uz ukupno 2.270 testiranih.

Predsednik buduće vlade Janez Janša izjavio je da je Šarecova vlada u utorak prihvatila neke njegove predloge u vezi ograničavanja novih slučajeva koronavirusa, ali neke i ne, kao i da bi situacija bila drukčija da se sastanak državnog Veća za nacionalnu bezbednost održao još pre tri nedelje i doneo potrebne restrikcije.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.