SLO: Potvrđen osmi slučaj koronavirusa, zaražen lekar

LJUBLJANA – U Sloveniji je u petak potvrđen i osmi slučaj zaraze koronavirusom, a radi se o lekaru iz doma zdravlja u mestu Metlika, blizu granice s Hrvatskom.

Zaraženi lekar se u četvrtak osećao loše, u petak je osetio znake bolesti i ostao je kod kuće gde mu je uzet bris, za koji se ispostavilo da je pozitivan.

On je prebačen u bolnicu u Novom Mestu, a odatle na infektivnu kliniku u Ljubljani, a sumnja se da se zarazio u Italiji gde je boravio prošle nedelje.

Ispituju se i njegovi kontakti nakon povratka jer je tri dana normalno dolazio na posao i bio u kontaktu sa pacijentima i zdravstvenim radnicima, prenosi portal Index.

Slovenački ministar zdravlja Ales Saber je za slovenački portal 24ur rekao kako sada traže kontakte zaraženog lekara, uključujući i najmanje 40 pacijenata i 54 zaposlena u Domu zdravlja.

Prema rečima Sabera, najnovija tri slučaja zaraze su najgori scenario jer se radi o zdravstvenim radnicima koji su u kontaktu s pacijentima.

Kako se navodi, naknadno se saznalo kako je zaraženi lekar u problematičnom vremenu bio u kontaktu i sa 12 štićenika Doma za starije osobe Metlika, gde je takođe radio i sa jednom sestrom.

Prvi slučaj koronavirusa u Sloveniji potvrđen je u sredu, a otkriven je kod 60-godišnjeg muškarca koji se nedavno vratio iz Maroka preko Italije.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.