SLO zabranila sva veća okupljanja zbog koronavirusa

LJUBLJANA – Ministar zdravlja Slovenije Aleš Šabeder zabranio je sva javna okupljanja u zatvorenim prostorima sa više od 500 ljudi zbog korona virusa, saopštilo je slovenačko Ministarstvo zdravlja.

On je tu odluku doneo u subotu uveče, a zabrana će biti na snazi sve dok postoji opasnost od nastavka širenja te bolesti, prenosi STA.

„Preporučujemo da zbog povećanog epidemiološkog rizika organizatori razmisle i o smislenosti priredbi sa manjim brojem ljudi“, navodi se u saopštenju.

Direktorka Nacionalnog instituta za javno zdravlje Nina Pirnat rekla je da je rizik od transmisije virusa u porastu, zbog čega ta ustanova predlaže ograničenja javnih dešavanja.

Ministar Šabeder rekao je za slovenačku POP televiziju da bi organizatori trebalo da razmotre da li je neophodno organizovati filmske ili plesačke aktivnosti.

On je dodao da će škole za sada ostati otvorene, ali da se situacija pomno prati.

Kako se navodi, odložen je i koncert italijanskog operskog pevača Andree Bočelija u Ljubljani, a otkazane su aktivnosti i u Cankarjevom domu.

Za sada se još ne zna šta će biti sa takmičenjem u alpskom skijanju koji bi trebalo da se održi od 19. do 22 marta u Planici, ali je moguće da će se održati bez publike.

U Sloveniji je do sada prijavljeno 785 slučajeva oboljevanja od korona virusa, od kojih je većina zaražena najverovatnije u inostranstvu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.