Slovačka uvodi nove mere protiv korona virusa

BRATISLAVA – U Slovačkoj će od četvrtka stupiti na snagu nove mere protiv kovid-19, zbog pogoršanja epidemiološke situacije u zemlji, prenosi TASR.

Počev od 15. oktobra, u Slovačkoj će stupiti na snagu nove mere protiv korona virusa. Nošenje zaštitnih maski sada će biti obavezno i na otvorenom prostoru. Jedini izuzetak biće prostor izvan naseljenih mesta, ako je reč o članovima porodice ili ljudima koji se nalaze na međusobnoj udaljenosti većoj od pet metara.

Masovni događaji i okupljanja građana biće zabranjeni. Održavanje vrhunskih sportskih događaja biće izuzeto od ove zabrane, ali će igrači morati da se testiraju na korona virus, dok će utakmice biti bez publike.

Restorani će smeti da služe samo upakovane obroke koje će mušterije moći da jedu isključivo napolju.

Teretane, velnes centri, akvaparkovi, bazeni i saune biće zatvoreni. Prehrambene prodavnice moraće da izdvoje vreme u periodu između 9.00 i 11.00 za kupovinu građana starijih od 65 godina. Broj mušterija u prodavnicama i tržnim centrima biće ograničen na jednu osobu na 15 metara kvadratnih.

Srednje škole će preći na onlajn održavanje nastave.

Nove mere biće na snazi sve dok prosečan dnevni broj novozaraženih tokom sedam dana ne padne ispod 500.

U Slovačkoj je u poslednja 24 sata potvrđeno 1.054 novih slučajeva kovid-19, a od početka pandemije skoro 20.000. Od posledica kovid-19 do sada je preminuo 61 pacijent, a novi smrtni slučajevi nisu zabeleženi od poslednjeg preseka.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.