Slovenija:Javne institucije preduzimaju mere predostrožnost

LJUBLJANA – Javne institucije u Sloveniji počele su da preduzimaju mere predostrožnosti da zaštite osoblje od infekcije koronavirusom nakon što su prvi slučajevi virusa potvrđeni u susednoj Italiji, Austriji i Hrvatskoj.

Pojedine škole su otkazale planirane aktivnosti, a srednja škola Gimnazija Poljane u Ljubljani saopštila je da je prekinula međunarodne razmene sa Italijom i ekskurziju u Rim planiranu u aprilu, preneo je STA.

Univerzitet u Ljubljani pozvao je sve studente i profesore koji su tokom poslednjih 10 dana boravili u delovima Italije zahvaćenim koronavirusom da ostanu u ličnom karantinu tokom dve nedelje.

Ministarstvo prosvete izdalo je opšte smernice obrazovnim ustanovama apelujući na nastavnike i direktore da pripreme planove za vanredne situacije kako bi osigurali da se nastava i istraživanje mogu nastaviti bez ometanja.

Škole su dobile diskreciono pravo da procene rizik i u skladu sa tim prilagode svoje aktivnosti.

Polovina škola u zemlji ove nedelje ionako ne radi, jer učenici u istočnom delu Slovenije imaju jednonedeljni zimski raspust.

U Primorskoj, regionu koji je najbliži epicentru epidemije koronavirusa u Italiji, kulturne institucije su počele da otkazuju događaje.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.