U trendu

Slovenija: Nova ublažavanja restriktivnih mera

LJUBLJANA – U Sloveniji se nastavlja ublažavanje restriktivnih, antiepidemijskih mera i od danas je dozvoljen rad nekih obrazovnih i konsultantskih ustanova, ugostiteljskih i turističkih objekata, ali samo u tzv. žutim regionima – Pomurskom, Koruškom, centralnoj Sloveniji, Obalno-Kraškom regionu i u Goriškom.

Od danas su dozvoljene i posete ne-medicinskim i terapeutskim službama, uz dokaz o negativnom testu na korona virusa, prenosi agencija STA.

Noćni klubovi, barovi i diskoteke i dalje su zatvoreni, ali u žutim regionima je dozvoljen odlazak u prodavnice i u poslovne zgrade uz poštovanje propisane fizičke distance, jedna osoba na 20 kvadratnih metara.

U narandžastim regionima – Podravskom, Savinjskom, Zasavskom, Posavskom, Jugoistočnoj Sloveniji, Gorenjskom regionu i Primorsko-Notranjskom dozvoljene su posete prodavnicama, ali uz strože mere fizičkog distanciranja – jedan klijent na 30 kvadratnih metara.

Kada je reć o pijacama, posete su dozvoljene uz ograničenje – jedna osoba na 10 kvadratnih metara, a barovima i restoranima je dozvoljeno da poslužuju u svojim baštama, uz poštovanje propisane razdaljine između stolova i uz ograničen broj gostiju.

Najavljeno je i otvaranje muzičkih škola, a ove najnovije mere biće na snazi do 9. maja, kada će vlada ponovo odlučivati o restrikcijama na osnovu aktuelne epidemiološke situacije.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.