Slovenija opet menja pravila na granici

ZAGREB – Slovenačka vlada odlučila je da migranti zaposleni u slovenačkim preduzećima ipak neće pri svakom prelasku granice morati da pokazuju kovid-potvrde i testiraju se dva puta nedeljno.

Potvrde o vakcinisanju i testiranje propisivala je ranija uredba, koja je zamenjena novom, po kojoj strani radnici neće morati ni u karantin, preneo je portal Index.hr.

No to se odnosi samo na prekogranične radnike koji rade u nekoj članici EU ili šengenskog prostora i koji imaju prebivalište udaljeno najviše 10 kilometara vazdušne linije od slovenačke granice.

Izuzeće od karantina za takve radne migrante ima vremenski rok, pa se predviđa da će važiti do 15. avgusta ili najkasnije do 1. septembra.

Svi ostali putnici pri ulasku u zemlju i dalje moraju da dokažu da su preboleli korona virus, da su negativni na testu ili da su vakcinisani.

U suprotnom će morati u karantin.

Vlada je, takođe, odlučila da će organizatori većih okupljanja, poput koncerata i sportskih dogadaja i ugostitelji posebnom aplikacijom kontrolisati da li su posetioci zaštićeni, odnosno da li su vakcinisani, preboleli kovid ili imaju negativan test.

Zvaničnici svakodnevno upozoravaju na potrebu što bržeg vakcinisanja, kako bi se na jesen izbegao intenzivniji talas zaraza i opterećenje bolničkog sistema.

Leon Cizelj, naučnik sa instituta „Jožef Štefan“, koji za vladu radi projekcije kretanja epidemije, izjavio je na konferenciji za novinare da je u Sloveniji imunizirano oko 60 odsto ukupnog stanovništva, bilo da su preboleli virus ili su vakcinisani.

„To je dobra vest, ali to znači da je još nezaštićeno gotovo 900.000 ljudi, koji će se zaraziti ako s virusom dođu u kontakt“, upozorio je Cizelj.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.