U trendu

Slovenija: Pomoć vojske bolnicama u borbi protiv kovida

LJUBLJANA – Slovenačke oružane snage angažovale su se u civilnim bolnicama kako bi im pomogle da se izbore sa velikim brojem pacijenata obolelih od kovid-19.

Vojska je uputila četiri lekarska tima sa ukupno 20 pripadnika i opremu za praćenje vitalnih funkcija pacijenata.

U izveštaju agencije STA se navodi da će vojnomedicinski timovi pomagati u oba univerzitetska klinička centra u Ljubljani i u Mariboru, kao i u bolnicama u Celju i u Novom Mestu.

Timove koji su juče raspoređeni u svaku od ovih ustanova čine po jedna medicinska sestra, medicinski tehničar, medicinski pomoćnik i dva borbena spasioca.

U zavisnosti od potrebe pripadnici vojske radiće i u jedinicama intenzivne nege za kovid pacijente, u odeljenjima urgentne medicine i drugim bolničkim službama.

Ovo nije prvi put da slovenačka vojska pomaže zdravstvenom sistemu u suzbijanju epidemije kovid-19, jer su mobilni rendgenski aparat i druga medicinska oprema ranije ustupani UKC Ljubljana.

Više od 49 odsto PCR testova izvršenih juče u Sloveniji bilo je pozitivno, a potvrđena su 3.763 nova slučaja infekcije korona virusom, za 419 više nego protekle nedelje.

Nacionalni institut za javno zdravlje (NIJZ) procenjuje da u Sloveniji trenutno ima 45.434 aktivnih infekcija u zemlji.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar