U trendu

Slovenija: Pooštravanje mera povecalo interes za vakcinaciju

LJUBLJANA – Vladina odluka po kojoj je od danas u Sloveniji za rad, kupovinu, vožnju javnim prevozom i obavljanje niza drugih uobicajenih aktivnosti potrebna kovid potrvrda povećala je interes gradana za vakcinaciju, javljaju slovenački mediji

Prema podacima iz centara za vakcinaciju, u utorak je vakcinu primilo oko 7.000 ljudi, skoro dvostruko više od uobicajenog proseka poslednjih nedelja.

Najviše ih se opredelilo za vakcinu Džonson&Džonson jer je za imunizaciju dovoljna jedna doza, a na nekim mestima u Ljubljani interes za vakcinaciju je bio takav da je deo ljudi koji su došli morao da bude zakazan za sledeći dan.

Pooštravanje mera i uvodenje PCT uslova (preboljeli, cepljeni, testirani) za rad, odlazak u tržni centar, zdravstvenu ustanovu, vožnju javnim prevozom, za razlicite uslužne delatnosti, javne ustanove i korisnike njihovih usluga, uvedeno je zbog pogoršanja epidemiološke situacije.

Premijer Janez Janša izjavio je da su mere pooštrene kako bi se izbeglo ponovno „zatvaranje“ i da alternative nije bilo, prenosi Hina.

Oni koji nisu vakcinisani i nisu preboleli kovid-19 još mogu da dokazuju svoj zdravstveni negativnim testom na korona virus.

Vlada je medutim najavila da ce se u zavisnosti od epidemiološke situacije uslovi pooštravati i da će bez ikakvih ograničenja biti samo oni koji su vakcinisani ili već bili zaraženi i stekli imunitet, dok će u radnim sredinama nevakcinisani morati da se testiraju dva puta nedeljno.

Takve mere bile bi uvedene za primer drugima prvo u državnu upravu, s ciljem da se što pre vakciniše većina stanovništva, osobito rizičnija grupa starijih od 50 godina.

U Sloveniji je jednu dozu vakcine do sada dobilo 49 odsto populacije, a sve potrebne doze 44 odsto.

Zbog brzog povecanja novozaraženih Slovenija je od utorka po oceni Evropskog centra za kontrolu bolesti (ECDC) u „tamno-crvenoj“ fazi razvoja epidemije s 14-dnevnom incidencijom od 502 slucaja zaraze.

U utorak je zabeleženo skoro 1.400 novozaraženih, svaki cetvrti test bio je pozitivan, a tri osobe su preminule.

U bolnicama su 333 pacijenta, dok ih je pre nedelju dana bilo 229.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.