U trendu

Slovenija pozvala građane da odlože putovanja, posebno u HR

LJUBLJANA – Slovenačka vlada pozvala je svoje građane da, uprkos ublažavanju mera u nekim susednim državama, odlože putovanja u inostranstvo ako nisu nužna, a posebno u Hrvatsku.

Vlada je ocenila da epidemiološka situacija u Sloveniji pokazuje blagi oporavak, ali je i dalje krhka, a da je u nekim susednim zemljama i teža.

Službenik slovenačkog Ministarstva spoljnih poslova Andrej Šter je na konferenciji za novinare vlade, rekao da je u toj zemlji još na snazi preporuka o odlaganju svih putovanja koja nisu nužna, a kod nužnih je, kazao je, potrebno planirati odlazak, ali i povratak u Sloveniju i postavljene uslove.

Dodao je da se to posebno odnosi na dolazeće prvomajske praznike, kao i na one koji nameravaju da putuju u Hrvatsku.

„Želja većine Slovenaca je da putuju u Hrvatsku, ali ona je u teškoj situaciji s velikim brojem zaraza i opterecenim zdravstvenim sistemom“, kazao je Šter, šef konzularnog odeljenja u resoru spoljnih poslova.

Naveo je da oni koji bi želeli da putuju u Hrvatsku tamo ne ocekuju „idilicnu turističku situaciju“, da je za prelazak granice i za povratak, za one koji nisu vakcinisani dvema dozama ili imaju potvrdu da su preboleli covid-19, potreban negativan test na korona virus. Pritom, dodao je, olakšica bez karantina ili testa važi samo za vlasnike nekretnina i plovila, kao i one koji putuju zbog brige za porodicu ili slicna nužna putovanja.

Rekao je i da je vreme za takva putovanja ograničeno.

Šter je saopštio da za eventualni ulazak u Srbiju treba negativan test na korona virus, što važi i za one koji su preboleli koronu.

Za one koji dolaze iz Srbije, Slovenija traži negativan PCR test na korona virus ili potvrdu da su cepljeni, pri cemu se, uz vkcine odobrene od EU, priznaju i AstraZenecino i rusku vakcinu Sputnjik Ve.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.