Slovenija prepolovila prognozu rasta BDP-a

LJUBLJANA – Ekspertski tim savetnika slovenačke vlade, IMAD, prepolovio je projekciju rasta bruto domaćeg proizvoda Slovenije za 2020. godinu, nakon što je prošle jeseni najavio rast od 3,0 procenta, izjavio je danas ministar ekonomije Zdravko Počivalšek u parlamentu.

Odlazeća slovenačka vlada Marjana Šareca bi trebalo danas da bude informisana o prolećnim prognozama IMAD-a na svojoj verovatno poslednjoj sednici pre predaje dužnosti vladi Janeza Janše, u kojoj će Počivalšek ostati na funkciji ministra ekonomije, prenosi slovenačka agencija STA.

Prošlog septembra, ovaj vladino makroekonomsko tink-tenk telo je predviđalo troprocentni rast slovenačke privrede u 2020. godini.

Blaga korekcija prognoze za 2020. godinu je bila očekivana, budući da je IMAD, prema prethodnim podacima objavljenim 28. februara, procenio rast slovenačkog BDP-a za 2019. godinu na 2,4 odsto, nakon što je prošle jeseni projektovao da će on iznositi 2,8 procenata.

IMAD je u februaru saopštio da je epidemija koronavirusa znatno pojačala neizvesnosti u pogledu ekonomskih kretanja narednih meseci.

„Što duže traje epidemija, veći će biti i njen uticaj“, rekla je šefica IMAD-a Maja Bednaš.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.