U trendu

Slovenija: Samotestiranje u srednjim školama kreće u petak

LJUBLJANA – Dobrovoljno samotestiranje srednjoškolaca na korona virus počeće u petak, dok će učenici osnovnih škola, od 6. do 9. razreda, početi sa samotestiranjem nakon prvomajskih praznika, najavio je danas zvaničnik slovenačkog Ministarstva zdravlja.

Slovenački državni sekretar Franc Vindišar je rekao da će se samotestiranje izvoditi u školama pre nastave i da će trajati oko 15 minuta. Posle petka, testiranje će se ponavljati svakog ponedeljka, prenosi slovenačka agencija STA.

Ako učenik na testu bude pozitivan, biće izolovan i škola će obavestiti njegove roditelje, koji će potom kontaktirati lekarsku ordinaciju da bi se dogovorili za PCR test.

Učenici sa negativnim testom ići će na nastavu u školu.

Vindišar je rekao da je samotestiranje dobrovoljno i da će maloletnim učenicima biti potreban pristanak roditelja za samotestiranje.

Skrining učenika, kako je saopšteno, ima za cilj stvaranje sigurnog školskog okruženja, otkrivanje infekcija na vreme i na taj način sprecavanje njenog širenja.

Vindišar je rekao da su testovi, koji su na putu za Sloveniju, jednostavni za upotrebu, a slovenačko ninistarstvo zdravlja je već pripremilo video zapis i poster sa uputstvima, koji će biti poslati školama.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.