Slovenija vakcinisala više od petine populacije

LJUBLJANA – U Sloveniji je do sada vakcinisano protiv kovida-19 više od petine ukupne populacije, a vlada procenjuje da bi, sa novim velikim količinama vakcina koje pristižu, većina populacije mogla biti imunizovana do kraja juna.

Tada bi zemlja mogla ukinuti sve dodatne mere i potpuno otvoriti turizam.

U poslednja 24 sata u Sloveniji je potvrđeno 807 novih zaraza korona virusom, odnosno 22,1 posto pozitivnih nalaza, a sedam obolelih je umrlo, objavila je danas slovenačka vlada, a prenosi agencija Hina.

U odnosu na stanje od pre sedam dana, kad je bilo pozitivno 14,1 posto testova, sada je dnevno nešto više novozaraženih, a stanje u bolnicama teže, ali procene su da je trend ipak smirujući i da se treći talas epidemije može ugasiti za dva meseca.

Sedmodnevni prosek potvrđenih zaraza u jednom danu je sa današnjim danom povećan na 694, u bolnicama je 649 kovid bolesnika, od čega njih 161 treba intenzivnu negu, objavilo je slovenačko ministarstvo zdravstva.

Ali, zahvaljujući 11-dnevnom zatvaranju i boljoj epidemiološkoj situaciji, slovenačka vlada je od početka prošle nedelje opet dopustila kretanje izvan statističkih regija, rad lokala i kafića na otvorenom, delimično su otvoreni i hoteli, te sportske aktivnosti i utakmice bez gledaoca.

Vladin poverenik za vakcinaciju je demantovao da je vlada već naručila rusku vakcinu „Sputnjik V“, rekavši za televiziju POP-TV da bi članice mogle koristiti tu vakcinu tek uz odobrenje Europske agencije za lekove (EMA) koja još nije izvršila pregled pogona u kojima se ta vakcina u Rusiji proizvodi.

To je jedan od preduslova za odobrenje, a prema rečima poverenika, rusku vakcinu u Evropi ne treba očekivati pre kraja juna ove godine.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.