U trendu

Smanjuje se broj pacijenata u Areni, teže kliničke slike

BEOGRAD – Glavni koordinator kovid bolnice Arena Predrag Bogdanović izjavio je danas da se broj pacijenata smanjuje, ali da su njihove kliničke slike teže nego što su bile u piku epidemije prošlog leta.

Bogdanović je za televiziju K1 izjavio da su kapaciteti do pre nedelju dana bili popunjeni, a da je u poslednja dva dana broj hospitalizovanih u Areni manji od maksimalnog broja.

Kaže da su u toj privremenoj bolnici smešteni pacijenti sa srednje teškom i teškom kliničkom slikom, a da 90 do 95 odsto njih od početka zahteva kiseoničku terapiju.

„Pacijenti imaju ozbiljnije obostrane upale pluća kao komplikaciju infekcije korona virusom. Potrošnja kiseonika je daleko veća nego prošlog leta, pa rezervemoramo da obnavljamo svaki drugi dan, dok je letos to bilo na svakih pet do sedam dana“, objasnio je Bogdanović.

U Areni je trenutno oko 350 pacijenata, od kojih je 305 na kiseoničkoj potpori, a zastupljene su sve starosne grupe.

„Trenutno najmlađi pacijent ima 25, a najstariji 86 godina. Najmlađi pacijent koji je poršao kroz Arenu imao je 17, a najstariji 94 godine, a oboje su izašli oporavljeni“, rekao je Bogdanović, dodajući da je broj muškaraca i žena među pacijentima pođednak.

Kako navodi, dnevno se primi između 30 i 50 pacijenata, a isto toliko ih se i otpusti.

Tako je, dodaje, tokom jučerašnjeg dana bilo 35 prijema i isto toliko otpusta.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.