U trendu

Snažan oporavak evropskih berzi na isteku godine

LONDON – Evropske berze su danas nastavile rast jer su trgovinski sporazum o Bregzitu, američki paket ekonomskih olakšica i evropska maratonska kampanju vakcinacije protiv kovida-19 učinile izglede globalnog rasta u 2021. godini svetlijim.

Panevropski indeks STOKS 600 porastao je peti dan uzastopno, i to za 1,2 posto, dostižući nov 10-mesečni maksimum, izveštava Rojters.

Britansko tržište kapitala je ostvarilo još bolji rezultat, pri čemu je indeks najlikvidnijih akcija FTSE 100 skočio za 2,6 procenata prvog dana trgovanja posle potpisivanja trgovinskog sporazuma o Bregzitu između Britanije i Evropske unije prošlog četvrtka.

Akcije AstraZeneke su uzletele za 4,7 odsto na vest da se očekuje da će britanska vlada u roku od nekoliko dana odobriti hitnu upotrebu njihove vakcine protiv koronavirusa.

Funta je takođe blago ojačala, ali investitore brine sama okosnica trgovinskog sporazuma koja, po njima, Britaniju udaljava više od EU nego što se verovatno očekivalo 2016. godine.

Nemački indeks DAKS napredovao je za 0,5 posto, nastavljajući rekordnu seriju uspona nakon što su se indeksi na Vol Stritu vinuli do najviših nivoa svih vremena u nadi da će dugo očekivani američki korona paket pomoći biti povećan. Predstavnički dom je kasno sinoć izglasao povećanje iznosa novčane pomoći građanima sa 600 na 2.000 dolara.

Jačanju DAKS indeksa je najviše doprinela softverska grupa SAP, čije su akcije registrovale rast vrednosti od 2,2 procenta, jer je njena kompanija Kvaltriks Internešenal podnela u SAD zahtev za Inicijalnu javnu ponudu, odnosno za izlazak na američku berzu.

Silovit skok cena su zabeležile i kompanije iz sektora putovanja i razonode, pri čemu su TUI, Lufthanza i vlasnik Britiš Ervejza, IAG, ojačali između 3,3 i 10,4 procenta.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.