U trendu

Snažan pad britanske funte zbog novog kovid zatvaranja

LONDON – Funta je pala danas prema dolaru i evru nakon što je britanska vlada najavila nova ograničenja za suzbijanje brzog širenja novog soja koronavirusa, dok suFrancuska, Nemačka i još neke zemlje čak prekinule transportne veze sa Britanijom.

Funta je se stropoštala za skoro 2,0 posto prema dolaru na ispod 1,33 dolara i za 1,0 procenat prema evru, produbljujući gubitke zabeležene toom noći na azijskom trgovanju, izveštava Rojters.

Italija, Holandija, Belgija, Izrael i Kanada takođe su prekinule saobraćajne veze sa Ujedinjenim Kraljevstvom, uključijući avio-linije, nakon š je premijer Boris DŽonson u subotu izjavio da je novi soj virusa doveo do skoka broja zaraženih.

Vlada je pooštrila korona mere ograničenja u Londonu i obližnjim oblastima, a takođe je odustala od planova o ublažavanju restrikcija tokom božićnih praznika.

Nove mere za stavljanje zaraze pod kontrolu dolaze uoči današnjeg očekivanog nastavka pregovora između Britanije i EU o sporazumu o slobodnoj trgovini nakon Bregzita, budući da je preostalo samo nekoliko dana do isteka britanskog prelaznog perioda 31. decembra, dodaje se u informaciji.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.