U trendu

Snimak iz 2015. godine uzbunio Italiju: ‘Kinezi su stvorili opaki virus’ (video)

„Kineski naučnici stvorili su novi supervirus pomoću proteina iz šišmiša, upotrebljenih na jednom od ranije poznatom virusu. To je, naravno, pre svega naučni eksperiment, ali je ipak pokrenuo mnoge polemike, u naučnim krugovima, u medicini, pa i među državama… Izvukli su proteine iz šišmiša, pa ga stavili u već poznati virus SARS izolpvan 2003. godine, i testirali delovanje na miševima. Efekti su bili ubojiti, ali upravo je stigla potvrda da bi ubojit efekt taj virus izazvao i u ljudima…“

Sve ovo izgovoreno je i objavljeno u prilogu regionalnog naučnog programa TGR Leonardo televizije RAI, novembra 2015. godine. Prilog u kojem se pita da li je vredno stvoriti tako veliku pretnju, imati  biološko oružje u svojim rukama, samo da bismo se igrali nauke i eksperimenata i koji objašnjava kako bi taj virus napao ljudski organizam pomoću jednog molekula, ušao u pluća i ugrozio sve ćelije, otežao disanje i udario na respiratorni sistem, sada je iznova objavljen u Italiji i, očekivano, izazvao ogromno interesovanje.

U prilogu se tvrdilo da su Amerikanci tražili od Kineza da odmah obustave eksperimente i da je to i učinjeno, a sve završava rečima: Jednog dana bi virus mogao neko izvuči iz laboratorije, i što onda? U ovo vreme nije pametno kreirati takve mikroorganizme koji napadaju čoveka, jer je rizik u ovakvome svetu prevelik.

Lekar Franko Lokateli reagovao je na brojne upite medija i političara i žestoke reakcije italijanskih populista, pa je odmah objavio da nema dokaza da je COVID-19 nastao takvim mehanizmom.

I Đizepe Ipolito, direktor bolnice Spalanzi i epidemiolog po struci, žestoko je odbacio nagađanja podstaknuta emitovanjem starog priloga: „To je uvek ista i vrlo maštovita priča koja nas s vremena na vreme prisiljava na negiranje. Nedavno je grupa britanskih istraživača takođe morala da interveniše i demantuje slična nagađanja. “

Virolog Roberto Burioni, čovek kojem javnost u Italiji možda i najviše veruje kad se govori o koroni, objavio je na Tviteru: „Najnovija glupost je priča o kreiranju koronavirusa pomoću laboratorijskog eksperimenta. Ne brinite, nažalost, koronavirus je 100 posto prirodan“, napisao je Burioni, jasno aludirajući na mogućnost da bi se za virus iz laboratorije lek lakše našao, pa vest da COVID-19 nije kreiran u laboratoriji zapravo i nije nešto čemu se treba radovati, prenosi 24časa.hr.

Na isti način reagovao je i virolog sa Univerziteta u Milanu Fabricio Preglisko, a u tekstu koji je kasnije objavio Corriere Della Sera objašnjava se da je sporni televizijski prilog nastao na osnovu priče u slavnom magazinu Nature iz iste godine, kao i da je ovih dana i taj magazin objavio tekst da virus iz njihovog teksta nema veze s aktealnim.

Prirodno, odnosno zoonotsko poreklo virusa Covid-19 potvrdilo je i najnovije istraživanje njegovih genetskih sekvenci, ali bivši ministar unutrašnjih poslova Mateo Salvini, vođa italijanskih desnih populista, veoma je izbiljno shvatio objavljivanje starog priloga i najavio parlamentarno pitanje o celoj priči.

Uz Salvinija, reagovali su i neki političari iz Forza Italia, a uzvratio im je ministar spoljnih poslova Luđi Di Majo:

„Dok država broji mrtve i pokušava da pomogne lekarima, čini se da neki uživaju u pronalaženju bilo kakvih vesti koje mogu da podstaknu paniku, kako bi dobili još nekoliko lajkova, nahraniti ljutnju, strah, zbunjenost. Nije ih briga za zemlju“.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.