U trendu

Šok upozorenje kineske ambasade u ovoj državi o smrtonosnoj „nepoznatoj upali pluća“ (video)

Kineska ambasada u Kazahstanu upozorila je na smrtonosnu „nepoznatu upalu pluća“ nakon što je bivša sovjetska republika prijavila skok u slučajevima upale pluća od juna.

„Stopa smrti od ove bolesti mnogo je viša od novog koronavirusa. Zdravstvene službe zemlje provode uporedna istraživanja virusa upale pluća, ali još uvek nisu identifikovale virus ”, navela je ambasada u upozorenju kineskim građanima u toj zemlji.

Dok je kineska ambasada bolest opisala kao „nepoznatu upalu pluća“, kazahstanski zvaničnici i mediji samo su rekli da se radi o upali pluća.

Nije bilo jasno zašto je kineska ambasada opisala bolest kao „nepoznatu“ ili koje informacije ima o upali pluća.

Veb lokacija ambasade, pozivajući se na izveštaje lokalnih medija, saopštila je da provincije Atrija i Aktobe i grad Šimkent izveštavaju o značajnim klicama u slučajevima upale pluća od sredine juna.

Kineska ambasada je saopštila da je do sada na tri mesta bilo gotovo 500 slučajeva upale pluća, a u preko kritičnom stanju je bilo preko 30 ljudi.

U celoj zemlji je u prvom delu godine bilo 1772 smrtnih slučajeva od upale pluća, od kojih se 628 dogodilo u junu, uključujući neke kineske državljane, nastavila je ambasada.

„Kineska ambasada u Kazahstanu podseća kineske državljane da budu svesni situacije i pojačaju prevenciju kako bi smanjili rizik od infekcije“, kaže se u saopštenju ambasade.

Saule Kisikova, šef odeljenja zdravstvene zaštite u glavnom gradu Nur-Sultan, rekla je za novinsku agenciju Kazinform: „Oko 300 ljudi kojima je dijagnostikovana upala pluća svakodnevno se hospitalizuje.“

Agencija je takođe saopštila da je u junu širom zemlje bilo 1.700 slučajeva upale pluća – više nego dva puta više nego u istom mesecu prošle godine.

Kazahstan je za 16. mart najavio vanredno stanje radi borbe protiv širenja Covid-19. Blokada je ukinuta 11. maja, ali su u nekim oblastima ponovo usvojena ograničenja i karantinske mere nakon porasta slučajeva upale pluća, prenose mediji.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.