Šostar: Situacija u HR ozbiljna, uzrok nepoštovanje mera

ZAGREB – Zvonimir Šostar, direktor Nastavnog zavoda za javno zdravlje „Dr Andrija Štampar“, izjavio je juče da je epidemiološka situacija u Hrvatskoj zabrinjavajuća i da je uzrok tome nepoštovanje mera uvedenih u cilju suzbijanja pandemije.

On je rekao da se očekuje porast broja novozaraženih, ali da za sada nije u planu uvođenje strožih mera, prenosi portal index.hr.

Šostar je u Dnevniku RTL-a rekao da u prestonici na 100.000 stanovnika dolazi 418 osoba zaraženih korona virusom i da u poređenju sa drugim evropskim metropolama, situacija u Zagrebu nije najgora.

U mnogim županijama na 100.000 stanovnika dolazi 300 zaraženih, a nivou cele Hrvatske taj broj je veći od 260, dok najviše obolelih ima u Krapinsko-zagorskoj i Medimurskoj županiji, rekao je Šostar i primetio da su brojke zabrinjavajuće.

Direktor Nastavnog zavoda za javno zdravlje je rekao da je trenutna epidemiološka situacija u Hrvatskoj posledica nepoštovanja osnovnih mera, kao što su nošenje maski, održavanje fizičke distance i redovno pranje ruku.

Šostar je rekao da je u narednim danima moguć porast broja novozaraženih i da će nadležni organi u sledećih deset do 15 dana preduzeti sve što je u njihovoj moći kako bi suzbili epidemiju.

Ipak, uvođenje strožih mera nije u planu, istakao je on.

„Još verujemo u zdrav razum svih stanovnika Zagreba. Idemo s edukacijom, ne strogim merama. Postavili smo edukativne letke na sva ugostiteljska mesta, šaljemo letke uz racune, poslali smo ih i na pijace“, rekao je Šostar.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.