S&P potvrdio rejting Zagreba na BB- uz negativne izglede

ZAGREB – Američka agencija Standard & Purs (Poor’s) potvrdila je špekulativni rejting Grada Zagreba na BB minus uz negativne izglede, upozoravajući na negativan uticaj pandemije korona virusa na budžetske prihode i još uvek „nejasnu“ podršku vlade obnovi od zemljotresa.

Agencija S&P je snizila rejting Zagreba sa nivoa BB na BB minus u septembru prošle godine, ocenivši da će Grad morati da pokrije petinu troškova obnove od zemljotresa, što će značajno povećati njegove finansijske obaveze, podseća Hina.

Troškovi obnove od potresa verovatno će biti nešto niži nego što se očekivalo, ali će poslovanje Grada verovatno trpeti u periodu od 2021. do 2023. zbog pada prihoda od prireza povezanog s pandemijom korona virusa, navodi se u novom izveštaju agencije.

„Negativni izgledi odraz su naše ocene da bi dugotrajni pritisak na prihode mogao da odgodi početak nužne obnove centra grada“, ističe S&P.

Podrška vlade, dodaje se dalje, „po našoj oceni je još uvek nejasna, uključujući odgovor na pitanje kada će Grad dobiti pristup novcu za popravke“.

U odnosvnom scenariju za period do 2023. godine, S&P predviđa deficit u gradskom budžetu zbog pada prihoda od prireza, ali i niži iznos neizmirenih obaveza jer bi Grad trebalo da dobije novac od EU i vlade za obnovu infrastrukture iako još nije utvrđen iznos ni vreme isplate.

Analitičari ove agencije napominju da bi u idućih 12 meseci mogli da snize rejting ako finansijski pritisak na Zagreb i gradska preduzeća bude i dalje jačao, što bi značilo ubrzano gomilanje neizmirenih računa i pogoršanje novčane pozicije u situaciji smanjene vladine podrške nakon lokalnih izbora u maju.

Izgledi za rejting mogli bi, međutim, da budu promenjeni u stabilne u narednih 12 meseci ako Zagreb ponovo stekne „finansijsku fleksibilnost“, dodaje se u izveštaju.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.