Španija: Na probi hora u zatvorenom zaraženo 30 od 41 člana

MADRID – Najmanje 30 od 41 člana jevanđelističkog hora na severoistoku Španije, zarazilo se korona virusom nakon probe u zatvorenom prostoru gde je bila slaba cirkulacija vazduha, saopštile su lokalne vlasti i hor.

Dobrovoljna jevanđelistička grupa vežbala je 11. septembra za nastup na otvorenom, koji je održan dva dana kasnije na lokalnom festivalu u Saljentu, gradu u provinciji Barselona.

Bio je to njihov prvi javni nastup od početka pandemije, preneo je AP.

Nakon što je jedan član hora bio pozitivan nakon nastupa 13. septembra, više od 40 ostalih članova i njihovih bliskih kontakata se samoizolovalo, saopštio je hor.

Od tada je najmanje 30 članova hora bilo pozitivno na koronu, navela je opštinska vlada Saljenta.

Iako hor tvrdi da je poštovao većinu mera zdravstvene zaštite – proveru temperature po dolasku, pranje ruku, socijalnu distancu između svakog člana i maske na većini proba, oni nisu otvarali prozore kako bi izbegli moljce i komarce i da bi se izborili sa vrućinom koristili su klima uređaj.

Za sada se ne zna da li su rođaci članova hora, takođe, zaraženi Kovidom-19.

Stručnjaci su priznali da se Kovid-19 u određenim okolnostima, na primer tokom medicinskih postupaka ili kada ljudi u zatvorenim prostorima pevaju ili viču može širiti vazduhom.

Španija se bori sa drugim talasom korona virusa koji se tamo širi brže nego bilo gde u Evropi.

Očekuje se da će danas biti premašeno 700.000 slučajeva korona virusa, dok broj preminulih iznosi 31.034.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.