U trendu

Španija: Uprkos zabrani, Dan žena obeležen protestima

MADRID – Držeći natpise poput „Poštujte moje postojanje ili očekujte moj otpor“, na hiljade žena protestvovalo je u ponedeljak širom Španije protiv rodnog nasilja i za jednaka prava na skupovima povodom Međunarodnog dana žena.

Najveći protest bio je u Barseloni, gde se nekoliko hiljada ljudi okupilo u centru grada, uglavnom žena u ljubičastoj odeći i sa transparentima na kojima je pisalo „Biće srećan dan kada nijedna od nas ne bude nestala“, prenosi Rojters.

Protest je odobren, ali prisustvo je bilo ograničeno na 3.500 ljudi, koji su morali da održavaju fizočku distancu zbog pandemije.

U Madridu su vlasti zabranile marševe povodom Dana žena nakon kritika da su prošlogodišnji skupovi pomogli širenju korona virusa.

Ali prkoseći zabrani, oko 50 žena protestovalo je na čuvenom gradskom trgu Puerta del Sol, a neke su nosile plakate na kojima je pisalo: „Muško nasilje je takođe pandemija“.

Policija je bila u pripravnosti dok su demonstranti obilazili trg i palili ljubičastu baklju.

„Ovde smo da tražimo pravo žena da demonstriraju … Nečuveno je što samoproglašena najfeministička vlada u istoriji zabranjuje ženske marševe 8. marta“, rekla je Hosefina Martinez, 42, portparolka feminističkog udruženja.

Grupa žena takođe je organizovala protest nakon što su vandali oskrnavili mural na kojem su prikazane poznate žene poput američke aktivistkinje za građanska prava Roze Parks i meksičke umetnice Fride Kalo na periferiji Madrida.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.