Speranza: Smanjenje broja zaraženih u Italiji krajem proleća

RIM – Italija beleži stalni porast broja zaraženih korona virusom, ali zbog nacionalnog programa vakcinacije i strožih mere, taj broj bi trebalo da počne da se smanjuje krajem proleća, izjavio je italijanski ministar zdravlja Roberto Speranza.

On je za dnevni list „La Republika“ rekao da primena rigoroznijih mera i progresivan rast broja vakcinisanih daje nadu da će brojevi u drugoj polovini proleća biti bolji, prenosi Rojters.

Speranza je ukazao da predstojeće nedelje neće biti nimalo lake.

U Italiji je prošle sedmice broj zaraženih bio veći 10 odsto u odnosu na sedmicu ranije, a zvaničnici su upozorili da se situacija pogoršava zbog širenja zaraznijih varijanti virusa.

„Britanska varijanta korona virusa, prema najnovijem istraživanju italijanskog zdravstvenog instituta, činila je 54 odsto slučajeva zaraze, ali se očekuje da će taj procenat sada biti veći“, rekao je Speranza.

Italijanska vlada je u petak uvela lokdaun za vreme uskršnjih praznika i ograničila poslovanje i kretanje u većem delu zemlje.

Italija je u subotu objavila nacionalni plan vakcinacije, čiji je cilj da vakcinu primi najmanje 80 odsto stanovništva do kraja septembra.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.