U trendu

Sprečen teroristički čin: Planirao da aktivira bombu u centru za vakcinaciju

Policija u Holandiji uhapsila je 37-godišnjaka zbog sumnje da je planirao zločin sa „terorističkom namerom“ jer je navodno planirao da podmetne „vatrometnu bombu“ u centru za vakcinaciju protiv korona virusa, saopšteno je danas iz tužilaštva.

Čovek, čiji identitet nije objavljen u skladu sa holandskim propisima o privatnosti, uhapšen je 18. marta. On je navodno želeo da napadne bivšu gradsku kuću u severnoj luci Den Helder, 90 kilometara severno od Amsterdama, koja se koristi se kao centar za vakcinaciju, prenosi AP.

Tužioci su rekli da se navodna zavera tretira kao teroristički akt jer je „imala za cilj izazivanje ozbiljnog straha među stanovništvom i narušavanje ekonomskih i socijalnih struktura zemlje“.

Osumnjičeni je „težio da na izuzetno nasilan način sabotira ključni vladin proces, nacionalno koordinirani program vakcinacije“, navodi se u saopštenju tužilaštva. „Ovo takođe utiče na javno zdravlje: Što manje ljudi može biti vakcinisano, to će više žrtava odneti virus“, dodaje se.

Osumnjičeni je u pritvoru od hapšenja, jer se nastavlja istraga potencijalnih saučesnika, rekli su tužioci.

Početkom prošlog meseca, eksplozija izazvana „kućnom napravom“, kako je policija saopštila, razbila je prozore u centru za ispitivanje korona virusa u malom holandskom gradu. U eksploziji niko nije povređen.

U januaru su vandali zapalili objekat za testiranje na korona virus u ribarskom selu Urk prve noći državnog policijskog časa od 21:00 do 04:30 ujutro, uvedenog u sklopu najnovijih mera vlade.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.