U trendu

Srbija poklanja Republici Srpskoj 13.500 doza vakcina protiv sezonskog gripa

Srbija će pokloniti Republici Srpskoj 13.500 doza četvorovalentne vakcine protiv sezonskog gripa, dogovorile su danas dve vlade.

Vlada Srbije je saopštila da će donacija bila što pre realizovana s obzirom i na nepovoljnu epidemiološku situaciju izazvanu virusom kovid-19.

„Vakcinacijom protiv sezonskog gripa postiže se primarni cilj zaštite od tog virusa, ali je u ovim danima dragocena i zbog smanjenja pritiska na zdravstvene sisteme i sprečavanja potencijalnih hospitalizacija osoba inficiranih sezonskim gripom“, stoji u saopštenju.

Krajem marta Srbija je Republici Srpskoj pokloonila pet kliničkih i pet transportnih respiratora, 30.000 epidemioloških maski, 2.000 zaštitnih odela, 200 naočara i 50.000 rukavica.

Potom je Republici Srpskoj upućeno i 10.000 litara rastvora natrijum-hipohlorita i kontigent testova na korona virus. Tokom posete predsednika Srbije Aleksandra Vučića Banjaluci isporučeno je 15 sanitetskih vozila vrednosti 750.000 evra, piše u saopštenju.

Vlada dodaje da će „paralelno sa svojom borbom protiv korona virusa“, nastaviti da „na svaki mogući način pomaže Republici Srpskoj i srpskom narodu u njihovoj borbi protiv epidemije“.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.