U trendu

Srbija želi da unapredi saradnju sa Barbadosom

NJUJORK – Šef srpske diplomatije Nikola Selaković razgovarao je danas u Njujorku sa ministrom spoljnih poslova i spoljne trgovine Barbadosa Džeromom Valkotom i poručio da je Srbija zainteresovana za uspostavljanje pozitivne dinamike u političkom dijalogu dve zemlje i da bi posete zvaničnika na visokom i najvišem nivou u mnogome doprinele tome.

Ministar je izrazio nadu da će Barbados biti u prilici da učestvuje na skupu u glavnom gradu Srbije, povodom 60. godišnjice od održavanja Prve konferencije Pokreta nesvrstanih u Beogradu.

Selaković je istakao da je Srbija opredeljena da unapređuje ekonomsku saradnju sa Barbadosom i upoznao sagovornika sa ekonomskim i infrastrukturnim potencijalima i uspesima Srbije.

Šef srpske diplomatije informisao je ministra Barbadosa i o aktuelnom stanju na KiM i poslednjim potezima Prištine.

Preneo je da je Srbija opredeljena za dijalog i traženje kompromisnog rešenja, dok je druga strana ta koja ne želi konstruktivan razgovor i uporno odbija ono što je Briselskom sporazumom dogovoreno.

Selaković je rekao da je u okviru programa „Svet u Srbiji“ ponuđena jedna stipendija državljanima Barbadosa za studiranje u Srbiji, ali i da postoji spremnost da Srbija ponudi više stipendija ukoliko za tim postoji interesovanje.

Sagovornici su razmenili informacije i o situaciji izazvanoj korona virusom u obe zemlje, a Selaković je upoznao ministra sa početkom proizvodnje vakcina protiv kovida-19 u Srbiji.

Razgovarano je i o daljim aktivnosti Beograda u organizacijama regiona u kojima Srbija ima status posmatrača, poput Organizacije američkih država, Karipske zajednice – CARICOM, Asocijacije država Kariba.

Sastanku je prisustvovao i ambasador Srbije u SAD Marko Đurić, koji na nerezidencijalnoj osnovi pokriva Barbados.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.