U trendu

Srce na udaru kovida

RIM Srce je organ koji je direktno i indirektno najviše ugrožen kovidom19, piše dnevni list “Sanita”, koji je namenjen zdravstvenim radnicima.

Za srčane bolesnike mnogo je veći rizik od smrtnog ishoda ukoliko se inficiraju korona virusom, čak 7 od deset preminulih od zaraze su imali srčane probleme.

Prema pisanju lista svake godine u Italiji 240 hiljada osoba umre od posledica srčanih obolenja, a među žrtvama kovida19, najbrojniji su oni koji su imali kardiovaskularne probleme.

Srčani bolesnici inficirani kovidom19 imaju veću verovatnoću da će biti pogođeni povećanom koagulacijom krvi, kao posledica upalnog procesa, i izloženi su vecem riziku od tromboze.

Na indirektne posledice kovida19 na srčane bolesnike ukazuje činnjenica da je od početka pandemije u Italiji za 48 procenata smanjen broj pacijenata koji dolaze u bolnicu nakon srčanog udara, jer se plaše da će se zaraziti korona virusom.

Smrtnost od infarkta je sa 4 odsto povećana na 13,7 odsto u vreme pandemije, pokazuje istarživanje čije rezultate objavljuje Visoki institut za zdravstvo

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.