Štrajk u američkoj kompanijiA+E Evropa u Mariboru

MARIBOR – Gotovo svi radnici u jutarnjoj smeni u mariborskoj fabrici za proizvodnju šivaćeg konca A&E Evropa, koja je u američkom vlasništvu, štrajkovali su danas zahtevajući povećanje plata, pošto pregovori sa upravom nisu napredovali nakon simboličnog štrajka upozorenja u decembru.

Štrajkački odbor je saopštio da je zaustavljeno najmanje 80 posto proizvodnje u kompaniji koja zapošljava oko 160 ljudi, te da se samo šačica pojedinaca nije usudila da se pridruži štrajku nastavljajući sa radom, izveštava agencij STA.

David Ažnoh, potpredsednik udruženja sindikata KS S, izjavio je da su razgovori sa upravom započeli, ali da su do sada uspeli da se dogovore samo o tome da se pregovori zbog koronavirusa vode putem interneta, i da je formiran pregovarčki tim.

„Učinili smo ustupak izmenom jednog od štrajkačkih zahteva, svesni da više ne možemo da zahtevamo isplatu 13. plate za prošlu godinu u 2021. Umesto toga, tražimo punu platu tokom korišćenja godišnjih odmora“, rekao je Ažnoh novinarima.

Dodao je da su im samo dan uoči štrajka predstavnici rukovodstva rekli da ne mogu da ispune sve zahteve radnika zbog teške finansijske situacije, ali nisu dali kontra predlog.

Ažnoh je poručio da će 26. januara stupiti u generalni štrajk, ukoliko ne bude postignut veći napredak u pregovorima.

Radnici traže da poslodavac potpiše sporazum o uspostavljanju radničkog saveta i uključivanju zaposlenih u donošenje odluka, kao i kolektivni ugovor kojim se zaposlenima osigurava pristojna zarada, a ne bruto plata od 518 evra koliko primaju najniže plaćeni radnici, a koja bi, kažu, trebalo da bude barem na nivou minimalne zarade u zemlji.

Zakonom utvrđena minimalna bruto zarada za ovu godinu iznosi 940,58 evra mesečno, u odnosu na 886,63 evra prethodne godine, prema informaciji objavljenoj na veb sajtu slovenačke vlade.

Sindikat se takođe obratio za pomoć predsedniku Borutu Pahoru kao jedinom političaru koji je odgovorio na njihove apele nakon simboličnog štrajka u decembru, navodi agencija STA.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.