U trendu

Stručnjaci: najefikasniji vitamin u borbi protiv korone

„Naša najvažnija sredstva su hidroksihlorokvin i favipiravir. Pored njih, imamo i tretman vitaminom C u velikim dozama“, rekao je profesor Mutlu Demiraj, naučni savetnik sa Univerziteta medicinskih nauka u Istanbulu.

Vitamin C je jednostavan, ali efikasan u borbi protiv novog koronavirusa, ali u kombinaciji sa drugim lekovima, tvrde stručnjaci.

Profesor kaže da vitamin C ne reaguje na ove lekove, nema nuspojave i siguran je.

Naglašavajući da je vitamin C efikasan u lečenju COVID-19, Demiraj je podsetio na studiju u naučnom časopisu „JAMA“ gde je istaknuto „da primena vitamina C pacijentima na odeljenju intenzivne nege koji imaju oštećenje pluća, smanjuje rizik od smrti za otprilike 20 odsto“.

Takođe, u studiji sprovedenoj na 50 srednje ozbiljnih pacijenata sa COVID-19 u Šangaju, nije zabeleženo da je neki pacijent preminuo koji je lečen visokim dozama vitamina C.

S obzirom na to kako koronavirus prouzrokuje bolest, vrlo je važno da se pazi na imunološki sistem, koji treba da bude jak i funkcioniše uredno i pravilno.

Demiray je istakao da je poznato da vitamin C pomaže imunološkom sistemu u borbi protiv bilo koje bolesti.

„Manjak vitamina C kod pacijenata sa COVID-19 dodatno remeti imunološki sistem koji tada počinje da šteti organizmu“, naveo je Demiraj.

(Anadolija)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.