Sudan: Novi protestni „marš od milion ljudi“

KARTUM – Na današnjim protestima u glavnom gradu Sudana i širom zemlje demonstranti su zahtevali brže sprovođenje demokratskih reformi, dok su obeležavali dvogodišnjicu pobune koja je dovela do svrgavanja režima Omara el-Bašira.

Današnji „marš od milion ljudi“ sazvali su Udruženje sudanskih profesionalaca i takozvani Komitet otpora, koji su bili ključni za vođenje protesta protiv Bašira i oni zahtevaju da vojni generali koji su ga zamenili podele vlast sa civilnim zvaničnicima.

Snage bezbednosti zatvorile su glavne puteve i ulice koje vode do vladinog i vojnog sedišta u Kartumu uoči protesta,a snimci koji kruže internetom danas pokazuju kako hiljade demonstranata maršira u Kartumu i Omdurmanu, kao i u drugim gradovima širom zemlje, prenosi AP.

Demonstranti su zapalili gume u nekim delovima glavnog grada, a trenutno nema izveštaja o žrtvama.

Oni su pozvali na brzo formiranje zakonodavnog tela, pošto je stvaranje privremenog parlamenta bilo deo sporazuma o podeli vlasti koji je potpisan u avgustu 2019.godine između prodemokratskih demonstranata i vojnih predstavnika.

Protesti se oragnizuju usred rastućih tenzija između vojnih i civilnih članova sudanske prelazne vlade, koja je uspostavljena nakon hapšenja Bašira u aprilu 2019. godine i koja je obećala opsežne reforme, navodi agencija.
Vlada u Sudanu trenutno se bori sa ogromnim budžetskim deficitom i rasprostranjenom nestašicom osnovnih proizvoda, uključujući gorivo, hleb i lekove, a stopa inflacije je u proteklim meseci ma porasla za preko 200 odsto.

Današnji protesti su delom i zbog porasta broja prijavljenih slučajeva koronavirusa u zemlji.

U svom najnovijem izveštaju za sredu, sudansko Ministarstvo zdravlja prijavilo je više od 356 potvrđenih slučajeva COVID 19 i 17 smrtnih slučajeva, što je jedan od najviših dnevnih rezultata u poslednjih nekoliko meseci.

Ukupno, Sudan je prijavio više od 22.620 potvrđenih slučajeva, uključujući 1.425 smrtnih slučajeva,a veruje se da su stvarni brojevi veći s obzirom na ograničene mogućnosti testiranja u zemlji.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.