Suga: Moguće vanredno stanje za region Tokio zbog Kovid-19

TOKIO – Japanski premijer Jošihide Suga najavio je danas da će vlada razmotriti proglašenje vanrednog stanja za ceo region Tokija, u kome broj novih slučajeva korone i dalje raste i opterećuje medicinski sistem zemlje, a što bi negativno uticalo na ekonomiju cele zemlje.

Japan je 31. decembra zabeležio rekordnih 4.520 novih slučajeva, što je podstaklo glavni grad Tokio i tri susedne prefekture da zatraže hitnu reakciju nacionalne vlade, jer je oko polovina novih slučajeva u zemlji zabeležena u ovom regionu.

„Čak i tokom trodnevnih novogodišnjih praznika, broj novih zaražavanja nije padao u širem području Tokija“, rekao je Suga na konferenciji za novinare povodom početka 2021.godine i naveo da vlada smatra da je potrebno da pošalje jaču poruku, u smislu da se uvedu oštrije mere.

Suga je naglasio da mnogi novi slučajevi zaražavanja, koji su nepoznatog porekla, verovatno imaju veze sa radom restorana i da je najnoviji vladin zahtev da se restorani u oblasti Tokija zatvaraju u 20 časova umesto u 22 sata.

Iako se vlada u svojoj brobi sa pandemijom do sada oslanjala uglavnom na preporuke, a ne na rigidne mere zaključavanja koje se primenjuju drugde u svetu, Suga je rekao da će na sledećem zasedanju parlamenta biti predložen zakon kojim će se ograničenjima u vanrednom stanja dati obavezujući karakter, uključujući i kazne za nepoštovanje mera.

Premijer nije rekao kada će vlada doneti odluku o tome, niti koja bi nova ograničenja mogla uslediti, ali odluka o vanrednom stanju značila bi preokret u politici japanske vlade, koja je do sada izbegavala drastičnije mere kako ne bi negativno uticala na ekonomsku aktivnost u državi, prenosi Rojters.

Iako su brojevi novih slučajeva u Japanu dosta manji u poređenju sa mnogim delovima Evrope i Amerike, vlada želi da ovakvim merama omogući da zemlja ovog leta bude domaćin Olimpijade u Tokiju, nakon što je zbog pandemije došlo do odlaganja Igara prošle godine.

Suga je danas ponovio vladino obećanje da će biti domaćin Igara i rekao da je cilj da se počne sa vakcinacijom stanovništva do kraja februara.

Japan je prošlog meseca saopštio da će privremeno zabraniti ulazak stranim državljanima koji nemaju prebivalište u zemlji nakon otkrivanja nove, vrlo zarazne mutacije koronavirusa.

Pošto je prošlog meseca treći talas infekcije pogodio Japan, vlada je stopirala popularni subvencionisani program domaćih putovanja na dve nedelje, do 11. januara, a Suga je rekao da bi nastavak programa „Idi na putovanje“ bilo teško nastaviti u vanrednom stanju.

Neki ekonomisti u zemlji smatraju da bi jednomesečna obustava neprioritetne potrošnje na području regiona Tokio, smanjila bruto domaći proizvod za 27 milijardi dolara ili na godišnjem nivou za 0,5 odsto.

„Pad BDP-a mogao bi da ostavi 147.000 ljudi bez posla“, smatra ekonomista Tošihiro Nagahama.

Japanske akcije pale su prvog dana trgovanja u ovoj godini kao posledica najave mogućeg uvođenja vanrednog stanja, navodi agencija.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.